10 egyszerű önbizalom növelő módszer

Sokan küzdenek önbizalom problémákkal. Sokkal többen, mint gondolnád. Nem vagy vele egyedül. A jó hír az, hogy fejleszthető. Apró, pici dolgokkal is tudsz javítani rajta, ha odafigyelsz rá, és rendszeresen alkalmazod az alábbi gyakorlatokat. Érdemes megfogadni ezeket az ötleteket, és kipróbálni! Hiszen nem kerül semmibe. Se idő, se pénz nem szükséges hozzá, csak egy kis tudatosság.

1. Ne akarj mindenkinek megfelelni!

Úgy sem tudsz. Teljesen esélytelen! Ne hasonlítsd magadat másokhoz! A legjobb módszer, ha a saját értékrendedet követed. Mindenki másban jó, és másképp gondolkodik. Ettől színes, egyedi és értékes az ember.

2. Ne kritizáld magad!

Csak úgy beszélj magadról, ahogyan szeretnéd, ha mások is beszélnének rólad. Ha folyamatosan ledegradálod magad, akkor hogyan várod el, hogy szeressenek, dicsérjenek? Légy megértő, és gyengéd önmagadhoz.

3. Hidd el és köszönd meg a dicséreteket!

Ha megdicsérnek, hogy jó a hajad, vagy csinos az új ruhád, ne kezdj el magyarázkodni, ne kérdezz vissza, hogy tényleg? Vagy ugyan már ez egy ócska vacak… Csak mosolyogd el magad, és köszönd meg. Ennyi. Nem kell több. Fogadd el, nyugtázd, tudatosítsd.

4. Fogadd el magad!

Ami zavar magadban, azon változtass. Ha pedig nem tudsz rajta változtatni, (pl ha elégedetlen vagy egy testrészeddel) akkor fogadd el.  Csak ez a 2 opció lehetséges. Saját magaddal tolsz ki, ha kattogsz rajta, és megkeseríted az életed olyan dolgokkal, amikre nincs ráhatásod.

Állj a tükör elé, nézz bele a saját szemedbe, és mond ki hangosan: „Szeretem, és elfogadom magam. Tudom, hogy értékes vagyok!”

5. Vedd magad körül pozitív, és sikeres emberekkel, mert az ragadós!

És nem utolsó sorban tanulhatsz is tőlük. Na meg ismered a mondást ugye? „Madarat tolláról…

6.Ismerd meg az erősségeidet, és légy rájuk büszke!

Írd össze, hogy miben vagy jó, miben értél már el sikereket, és emeld ki ezeket az életed minden területén. Ha szükséges, akkor rendszeresen olvasd el a listádat, emlékeztetve magad az erősségeidre, és bátran bővítsd is ki.

7. Igyekezz minél több időt tölteni olyan dolgokkal, amikben jó vagy, amit szeretsz csinálni!

Ha valamit élvezettel, és szeretettel csinálunk, akkor az látszik, kisugárzik. Dicséreteket, elismeréseket gyűjthetünk általa. Sikerélményeket szerzünk, amik növelik az önbizalmat.

8.Feszegesd a határaidat, gyűjtsd a sikerélményeket, és jutalmazd meg magad!

Néha be kell vállalni 1-1 extrémebb helyzetet. Kipróbálni új dolgokat. Kihívásokat keresni, próbálkozni, hogy új oldalról is megismerd magad.

9.Vállald fel önmagad!

Ne engedd ki a gyeplőt a kezedből. Ne mások döntsenek helyetted. Elcsépelt közhely, de igaz: légy önmagad, és vállald fel az érzéseid, döntéseid, gondolataid, véleményed.

10. Ha hibázol, bocsásd meg magadnak!

Mindenkivel előfordul, hogy téved, hibázik. Igen, van, hogy nagy és fontos dolgokban is. Légy elnéző, és kegyelmes magadhoz! Biztos vagyok benne, hogy a legjobb tudásod szerint cselekedtél, az adott helyzetnek megfelelően. Utólag nézve már lehet, hogy másképp döntenél. Van ilyen. Jegyezd meg, és tanulj belőle. Csak az nem hibázik, aki nem csinál semmit! Emberek vagyunk!

Ha úgy érzed megakadtál, nincs elég önbizalmad, vagy padlón van az önértékelésed, akkor keress meg nyugodtan. Szívesen segítek!   Levélküldés