Okok, hogy miért meditálj

Kutatások ezrei bizonyították a meditáció pozitív hatásait.
A meditációs gyakorlatok haszna nem titok! A meditációt gyakran a kiemelkedően sikeres (és boldog) emberek szokásaként tartják számon, mivel ez egy nagyon jó módszer a stressz és a szorongás leküzdésére. Számos kutatás bebizonyította, hogy a meditációnak pozitív hatása van testi és lelki egészségünkre. Lássuk a legfontosabb érveket a meditáció mellett.

Pihentetőbbé teszi az alvást

Az alvás nem csak napi 8 órányi relaxáció, hanem alapvető szükséglet a kognitív funkciók működéséhez (gondolkodás, érzékelés, megfigyelés, emlékezet). A meditáció elősegíti a melatonin termelést az agyban, melynek hatására pihentetőbb alvásban lehet részed. Éppen ezért alvásproblémák kezelésére is javasolják. Tanulmányok bizonyítják, hogy a meditáció segít a krónikus álmatlanság leküzdésében. Nyolc hetes rendszeres meditálás után a résztvevőknél lecsökkent az éjszaka során teljes ébrenlétben töltött órák száma, sokkal kipihentebben kerültek ágyba, és enyhültek az álmatlanság tünetei. További hat hónap gyakorlás után a betegségben szenvedők sokkal jobb alvásminőségről számoltak be.

Csökkenti a stresszt

Kevesen tudják, hogy például a Wall Street üzletemberei, valamint híres művészek a meditáció leghívebb támogatói, mivel segítségükre van a stressz kezelésében. Valamint már azt is tudjuk, hogy segít a dolgozóknak a kiégés elkerülésében. Egy tanulmány azt is kimutatta, hogy a speciális nevelési igényű gyermekeket tanító pedagógusoknak, akik részt vettek a meditációs programban, segített a stressz és a depresszió leküzdésében, és nagyobb eséllyel kerülték el a kiégést, mint más pedagógus társaik.

Javítja a koncentrációt

A rendszeres meditáció fejleszti a koncentrációs képességeket. Ez különösen hasznos lehet a munkahelyünkön és a tanulást is segíti.

Erősíti az immunrendszert

A vezetett meditáció segít az immunrendszer erősítésében is. Kutatások kimutatták, hogy a rendszeresen meditálók szervezete hatékonyabban képes védekezni a betegségekkel szemben, és gyorsabban regenerálódik.

Csökkenti a szorongást és a depressziót

Hatékony eszköz lehet a szorongás és a depresszió kezelésében. Azáltal, hogy segít megnyugtatni az elmét és összpontosítani a jelen pillanatra, csökkenti a negatív gondolatok és érzések intenzitását.
Előfordulhat velünk, hogy azokra a szörnyű dolgokra koncentrálunk, amelyek bármikor megtörténhetnek velünk. Ezek a gondolatok azonban elvonnak minket a jelentől és rengeteg stresszt okoznak számunkra. Pszichológusok megfigyelték, hogy a meditáció segíthet ezeken az általános szorongásos tüneteken, csökkenti az aggodalmaskodást, a kialvatlanságot és az ingerlékenységet.

Kreatívabbá tesz

A  vezetett meditáció elősegíti a kreativitást és az új ötletek generálását. A csendes elmélkedés és a belső nyugalom lehetővé teszi az elmének, hogy szabadon áramoljanak az új gondolatok és inspirációk.

Jobbá teszi a kapcsolatainkat

Segíthet a társas kapcsolatok javításában is. A nyugodt és kiegyensúlyozott elme pozitívan hat a kommunikációra és az empátiára, ezáltal erősíti a kapcsolati hálót.

Növeli az önbizalmat

A rendszeres gyakorlása elősegíti az önbizalom növekedését. Az önmagunkkal töltött idő és a belső béke megtalálása növeli az önértékelést és az önelfogadást.

Fájdalom csillapító hatású

Segíthet a fájdalom kezelésében is. Kutatások kimutatták, hogy a meditáció csökkentheti a krónikus fájdalom érzékelését, és segíthet a fájdalommal való megbirkózásban.

Hosszabb élettartam érhető el a segítségével

Hozzájárulhat a hosszabb és egészségesebb élettartamhoz is. A stressz csökkentése, az immunrendszer erősítése és a mentális jólét növelése mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy hosszabb és boldogabb életet élhessünk. A bátrak egy előző életükbe is bepillanthatnak reinkarnációs utazás segítségével.

A túlevést is segít elkerülni

Kutatók nők egy csoportján figyelték meg, hogy a meditáció segít elkerülni a túlevést. Nem írtak elő számukra semmilyen speciális diétát, de megtanították őket a figyelmesebb étkezésre és napi 30 perc meditációt javasoltak a résztvevőknek. Hogy mi történt? Amíg a kontroll csoport tagjainak gyarapodott a súlya, addig a kezelésben résztvevők megtartották testsúlyukat, valamint csökkent a kortizol szintjük. A kortizol és a stressz szint csökkenése elősegíti a hason lévő túlsúly csökkentését.

Fájdalom csökkentés és gyorsabb gyógyulás

A 80-as években kutatások bebizonyították, hogy a meditáció és a ’mindfulness’ jelentősen csökkenti a fájdalmat és javítja az életminőségét krónikus betegségben szenvedő embereknek. Mostanában arra is fény derült, hogyan hat a meditáció az agyra. A kutatók arra jutottak, hogy azok az emberek, akik részt vettek egy négy napos mindfulness alapú tréningen, kevesebb fájdalomra és kellemetlenségre panaszkodtak. Sőt, az MRI is kimutatta, hogy a meditáció hatással van az agyi vérkeringésre.

Vidámabbá tesz

A meditáció segít uralni az elménket, könnyen azt tudjuk mondani a negatív gondolatoknak, hogy „ez nem én vagyok”. A tudósok arra jutottak, hogy az elmevándorlás, ami ezekhez a negatív gondolatokhoz sodor minket, a boldogtalansághoz köthető.
Lazítsd el a tested és az elméd a meditációval, hogy koncentrált tudj maradni az elkerülhetetlen napi stresszes szituációk során. A meditáció segít, hogy agresszió helyett ellazult állapotban tudj maradni feszült helyzetekben. A relaxáció enyhíti a szorongást, és pozitív hatással van a szívverésre, a vérnyomásra, és az agyi tevékenységekre.

Erősíti a párkapcsolatunkat

A meditáció javíthatja a párkapcsolatokat is. Az önismeret és a belső béke fejlesztésével jobban megérthetjük magunkat és társunkat, ami erősítheti a kötődést és az érzelmi intimitást.

A vezetett meditáció számos pozitív hatással bír testi és lelki egészségünkre. Legyen szó alvásproblémák kezeléséről, stresszcsökkentésről, vagy az általános jólét javításáról, a meditáció egy egyszerű és hatékony eszköz, amely mindenki számára elérhető. Kezdd el ma, és tapasztald meg a változásokat saját bőrödön!