Hogyan szeressem önmagam?

Hogyan is szeressem önmagam?

Szinte minden alkalommal felmerül a kérdés a konzultációkon.

De miért is olyan nehéz ez? Miért vagyunk önmagunkkal szigorúbbak, keményebbek? Miért várunk magunktól többet, mint bármely más szerettünktől?

Pedig nem is kellene mást tennünk, mint ugyanazt.

Tud e gyermeked olyan rosszaságot csinálni, ami miatt öri-hari lenne, ami miatt megvonnád a szereteted tőle? – ugye, hogy nem. Mert szereted, feltétel nélkül. Akkor is, ha épp rossz jegyet kap az iskolában, vagy ha kiönti a kakaót, vagy ha épp a dacos időszakában van. Lehet kicsit haragszol, megdorgálod, de ugyanúgy szereted.

Maradjunk a fenti példánál. Mit teszel, ha gyermeked kudarcot vallott valamiben, és haragszik magára, és/vagy az egész világra? Mit teszel, ha csalódás érte? Mit teszel, ha szomorú, bánatos, elkeseredett, vagy épp önbizalom hiánya van?

A.) Leszidod, hogy egy béna balfék. Nem tudod így szeretni, mert mindig mindent elront. Leüvöltöd a fejét, és elmondod, hogy életképtelen. Magára hagyod, és undorral elfordulsz.

Vagy…

B.) Megpuszilgatod, megvigasztalod, hogy legközelebb jobban sikerül. Tanácsokat, ötleteket adsz a jövőre nézve. Segíted, támogatod, reményt, hitet, és bizalmat adsz neki. Szeretetedről, és együttérzésedről biztosítod.

Drasztikus a különbség?

Igen, az. Többségében a B. verziót követjük, ha valamely számunkra fontos személyről van szó, és az A. verziót, ha magunkról.

Gondolkozz el ezen!

Mi lenne, ha változtatnál? Ha magaddal is szeretettel, megértéssel bánnál?

Néhány tipp, hogy hogyan kezdd:

 • Vedd észre, ha valamit ügyesen megcsináltál, és dicsérd meg magad! (ez nem beképzeltség!)
 • Ne csüggedj el kudarcok esetén. Legyél ugyanolyan megértő, és elfogadó, mintha egy kisgyermek hibázott volna.
 • Rendszeresen emeld ki a jó tulajdonságaidat, és emlékeztesd rá magad, hogy milyen pozitív tulajdonságaid vannak.
 • NE szidd magad, és ne ócsárold a tested! Úgy beszélj magadról, ahogyan szeretnéd, hogy mások is beszéljenek rólad!
 • Szánj magadra időt, és csinálj olyan dolgokat, amik örömmel töltenek el. Legyen „énidőd”, amikor csak magadra figyelsz.
 • Legyél hálás az életedért, és mindenért, amid van, és azért is, amid majd lesz.
 • Minden este, a nap végén bocsáss meg magadnak, és a környezetednek. Engedd el az aznapi sérelmeket.
 • Használj pozitív megerősítéseket, mantrákat. Tanuld meg a pozitív szóhasználatot.
 • Ha nehéz helyzetbe kerülsz, fogd meg a saját kezed, és gondolatban mond ki: – itt vagyok, megcsinálom!- meríts magadból erőt, hisz annyi mindenen keresztülmentél már, annyi mindent megoldottál.
 • Emlékeztesd magad a sikereidre. Nosztalgiázz bátran!
 • Nézz bele a tükörbe, és mondjál magadnak pár biztató szót. A legjobb az lesz, ha már ki tudod mondani magadnak, hogy SZERETLEK!
Ha szeretnél fejlődnél, és hasznát vennéd egy külső, elfogulatlan segítségnek, akkor jelentkezz be egyéni konzultációra. Szívesen segítek!  Jelentkezem konzultációra