A stresszről

   

„A hajók nem süllyednek el a körülöttük lévő víz miatt; a hajók elsüllyednek attól a víztől, amely beléjük kerül. Ne hagyd, hogy ami körülötted történik, benned maradjon és kibillentsen.”

A stressz mindennapi életünk normális és szükséges része. Segít bennünket abban, hogy megtegyük az élet kiteljesedéséhez és fejlődéséhez szükséges lépéseket. De a krónikus stressz közvetlen hatással lehet egészségünkre és jólétünkre.

Nem tudjuk kiküszöbölni a stresszt az életünkből, de megtanulhatjuk, hogyan reagáljunk rá.

Azokban az időkben, amikor őseink vadászok voltak és gyűjtöttek, minden a túlélésről szólt. Veszély esetén testük minden erőforrása egyenesen az agyba kerül. Stresszes helyzetben figyelmeztetett a gyors döntések meghozatalára (harc vagy repülés – stresszválasz) A barlanglakók számára ez egy természetes folyamat volt.

Veszély – stresszválasz – döntés: elmenekülni vagy harcolni – amikor a fenyegetés elmúlt, menjen vissza a barlangba és pihenjen.

Manapság nem kell vadászni, nem támadnak a vadállatok. Ehelyett van rajtunk nyomás rendesen, vannak elvárások, hosszú „tennivaló” listák, rohanás, megfelelés és stressz. 

De a testünk pontosan ugyanúgy reagál.

Tehát hogyan lehet megváltoztatni?

Elfelejtettük, milyen fontos „visszatérni a barlangba” és pihenni. Folyamatosan nyomjuk magunkat, állandó feszültségben élünk, állandóan lefoglalva az elménket, a kimerültségig. És amikor fáradtnak érezzük magunkat, iszunk egy újabb kávét és azt mondjuk magunknak: nincs választásom. Meg kell tennem!

Kérdezd meg magadtól, és válaszolj őszintén:

-Tényleg meg kell csinálni? 

-Ki mondta?

-Mi a jelentősége ennek?

-Mennyire fontos neked?

-Milyen hatása lehet az egészséged szempontjából?

-Elhalaszthatod? 

-Tud valaki segíteni?

-Mi változik, ha ezt most nem csinálod meg?

– Tudod vállalni a következményeit?

Ne feledd!  Van választásod!

Az életedért, egészségedért TE magad vagy a felelős!

Ha úgy érzed segíthetek, keress bizalommal!