Kifogások….

Valószínű, nem leszek népszerű ezzel a poszttal, hisz nehéz és fájó dolog a tükörbe nézni.

Konzultációkon és az Önfejlesztő csoportokban is rengetegszer találkozom azzal a mondattal, hogy nekem erre nincs időm. Szoktátok mesélni, hogy most úgy összejött minden, mennyi a teendő, a feladat, de közben tele vagytok panasszal, problémával, amik esetleg már testi tüneteket is produkálnak.

Felhívsz, bejelentkezel, vagy elkezdesz egy csoportos foglalkozást, mert érzed, hogy valami nincs rendben. Változtatni kellene dolgokon, netán az egész életeden. Érzed, tudod. Sokszor már ott tartasz, hogy bármit megtennél, csak legyen már jobb…

És akkor érkezik a segítség, érkeznek a megoldások. És Te mit csinálsz? Hátraarc. Elfutsz, elmenekülsz. – kemény szavak ezek ugye?

Mégis, kívülről ezt látni.

Abbahagyod, el sem kezded, nem folytatod, mert megriadsz. Ohooo! Hát itt bizony dolgozni kell magamon/magammal. Időt, és energiát igényel. Sokat! – Persze, lehet nem tudatos a hárításod, egyszerűen csak annyit látsz belőle, hogy most amúgy is nagy hajtás van a melóban, a gyerek is nyűgös, különórára is vinni kéne, a lakás szalad, nem éred utol magad, a házat viszi a bank, mert a hitelek… és már idejét sem tudod, mikor aludtad ki magad utoljára úgy igazán…

Ez így nem mehet. Összecsuklasz a fáradtságtól, idegrendszered pattanásig feszül, türelmetlen vagy, de hajtod tovább, hisz kell a pénz, meg kell csinálni, elvárják…stb stb. sorolhatnám.

Rosszul érzed magad. Itt fáj, ott fáj, semmi nem jó. Nincs is saját életed. Csak a munka, a háztartás, a gyerek, a hitel….

Ismerős?

Na, akkor most állj meg egy pillanatra és gondolkozz el a fontossági sorrenden, az értékrenden.

Biztos, hogy azért születtél erre a világra, hogy végig gürizd, másoknak megfelelj, és, hogy Te legyél a legutolsó a sorban?

Nézzünk egy példát.

Szerinted mire van szüksége a gyermekednek?

Arra a márkás cipőre, ami az osztálytársainak is van? A 28. légókészletre, amivel kétszer játszik, majd bedobja a sarokba?

Rossz válasz!

Tudod mire van szüksége? Megkérdezted?

Elárulom! SZERETETRE! Odafigyelésre, megértésre. Ennyi. Na persze, ezt tudod te is, de az idő…

A gyermekednek egy kiegyensúlyozott, vidám, boldog édesanyára, és édesapára van szüksége!

Nézzünk egy másik példát:

Mire van szüksége a hitelező banknak?

Pénzre?- persze, persze, de ez rossz válasz!

Neki egy megbízható, stabil ügyfélre van szüksége! Bizony ám!

Ugye mennyivel másabb megközelítés ez?

Vagy nézzük tovább.

Mire van szüksége a főnöködnek?

Jaja. Tudom. Haladjon a termelés, dőljön a pénz, neki rabszolgák kellenek. Biztos?

Én úgy gondolom, hogy egy stabil, biztos, és kiegyensúlyozott munkatársra van szüksége. Mert akkor jönni fog a pénz a céghez is, gyorsabb, és hatékonyabb lesz a munka…

És akkor jogos a kérdés.

Hogyan tudok vidám, boldog, kiegyensúlyozott édesanya lenni? Megbízható ügyfele a banknak, és egyben jó munkaerő lenni?

Hát úgy, hogy időt szánok magamra! „ÉNIDŐT”! Átalakítom az értékrendemet.

Az első Én vagyok! A legfontosabb, hisz minden belőlem indul ki. Ha Én rendben vagyok, akkor rendben van minden más is körülöttem. Nem hiszed? Próbáld ki! Most komolyan!

Gyere ki abból az ördögi körből, ami beszippantott. Állj meg egy pillanatra, és nézz körül! Ilyen életet akarsz magadnak?

Nem? Akkor változtass! És ne sajnáld az időt magadtól! Hidd el, megtérül! Kamatos kamattal kapod vissza a magadra, és a fejlődésedre szánt időt!

Nézd meg, mennyi időbe telt, amíg eljutottál ide, ahol most vagy. Biztos vagyok benne, hogy nem 2 nap alatt fáradtál így el, lettél beteg, vagy kiábrándult az életedből.

Ez bizony sok év kemény munkája volt.

Akkor miért is várod, hogy majd 1 nap alatt megváltozik minden? Pláne, ha nem teszel érte. Pláne, ha nem szánsz naponta időt magadra?

Tudod, ha nekem valaki azt mondja, hogy nem tudok jönni a csoportba, mert nincs rá időm, akkor azt gondolom, hogy ennek az embernek minden/mindenki más fontosabb, mint saját maga. Kizárt, hogy ne tudd megoldani a napi 15-20 percet, amikor csak magaddal foglalkozol.

Napi pár perces séta, csak magadért, 1-1 meditáció, vagy heti 1-2 olyan program, ami csak miattad, a te kedvedért történik sokat segíthet! Ne sajnáld az időt egy tanfolyamra ha kedved van hozzá, ne sajnáld az időt egy mozira, színházra, joga órára, vagy bármi másra amiben örömöd leled, ami feltölt!

Nem véletlen kérem, nem véletlen kérdezek ilyenkor vissza. Mert tudom, hogyan működik. Ha most nem állítod meg ezt az örvényt, amiben vagy, akkor az élet fog rákényszeríteni. Betegségek, balesetek formájában szokta jelezni, ha rossz úton vagy. Na, utána pihenhetsz. Akkor már muszáj lesz, hisz kényszeríteni fog a sors. Ez is egy járható út.

A döntés a tied! Megvárod, amíg késő lesz, és kényszer pihire küldenek, vagy cselekszel most?

Mert időnk arra van, amire szánunk, ami fontos nekünk!

A kérdés az, hogy a saját egészséged, a fejlődésed, vagy a lelki életed mennyire fontos neked?

Az “Énidő” egyik kellemes, és hasznos formája lehet, ha eljössz egy reikire, ahol energetikailag megtisztítalak, és feltöltelek. Gyere, és próbáld ki! Megújulva, felfrissülve térsz majd haza!

 

Kérj értesítést az új bejegyzésekről és tevékenységeimről.

Ha tetszett az írás, kérlek oszd meg! Köszönöm!

Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram