5 alapvető emberi érték. Szeretet


Az öt alapvető emberi érték. Szeretet

Ezek az alapértékek a személyiség öt megnyilvánulásából fakadnak. Mindegyik alapérték a hozzá tartozó személyiség-megnyilvánulás legmagasabb szintjét képviseli.

Fizikai – Erkölcs

Értelmi – Igazság

Érzelmi – Béke

Pszichikai – Szeretet

Lelki – Erőszak-nélküliség

Szeretet

Az emberi jellem lelki megnyilvánulása a Szeretet forrása. A bennünk lakozó Isten az egyéni Lélek ereje, és a szeretet által nyilvánul meg. Ez a Szeretet az univerzumban található legnagyobb Erő, és az emberi természet mozgatórugója. A Szeretet nem érzelem, hanem az energia egy formája, amelyben minden pillanatban mindenki egyformán részesül. Az élet minden formájára hat, és olyan különös tulajdonsággal bír, hogyha megosztják, növekszik. Az élet sokkal egyszerűbbé és boldogabbá válik, amikor az önzetlen szeretetet megtapasztaljuk, és az „adni és megbocsátani” elvét gyakoroljuk.

 A szeretetet, mint emberi értéket a mindent átható életenergiaként lehet a legjobban kifejezni. Más szavakkal, ennek az értéknek semmi köze az érzelemhez, szenvedélyhez, vágyhoz vagy ragaszkodáshoz. A szeretet az emberi természet sokkal mélyebb és alapvetőbb minőségére utal. A szeretet azt jelenti, hogy önzetlenek vagyunk, és nincsenek kölcsönös elvárásaink. A fő vallások szintén a szeretet fontosságát hangsúlyozzák.

A szeretet kedves, együtt érző, gondoskodó és könyörületes.

– Mélyen és teljesem szeretem magam, úgy ahogy vagyok,

– Igyekszem, kimutatni a szeretetemet, nagy szükségem van mások szeretetére.

A szeretet alértékei: elfogadás, együttérzés, empátia, tolerancia, emberség, türelem, bizalom, nyíltság, gondoskodás, őszinteség, elkötelezettség, kitartás, megbocsátás, jóság, barátság, bőkezűség, gyengédség, helyes ítélőképesség, odaadás, kedvesség, tisztelet, áldozathozatal, önzetlenség, szolgálat, megosztás, szimpátia, kölcsönös egymásra utaltság belátása, előítélet nélküliség.

A szeretet tehát önmaga jutalma, nem vár más jutalmat és elismerést, nem kötelezettség, hanem a bennünk lakó lélek kifejeződése.

Ha tetszett az írás, kérlek oszd meg! Köszönöm!
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Kérj értesítést az új bejegyzésekről és tevékenységeimről.