5 alapvető emberi érték. Erőszak nélküliség


Az öt alapvető emberi érték. Erőszak nélküliség

Ezek az alapértékek a személyiség öt megnyilvánulásából fakadnak. Mindegyik alapérték a hozzá tartozó személyiség-megnyilvánulás legmagasabb szintjét képviseli.

Fizikai – Erkölcs

Értelmi – Igazság

Érzelmi – Béke

Pszichikai – Szeretet

Lelki – Erőszak-nélküliség

Erőszak nélküliség

Az erőszak kerülése az ember lelki teljesítményének legmagasabb foka. Ezt nevezzük egyetemes Szeretetnek, amely túllép az embertársak iránt érzett szereteten, mert magába fogad minden élőlényt és élettelen dolgot. Ez az emberi lét egyetemes síkja. Itt képes az ember megtapasztalni a minden teremtménnyel való alapvető Egységét. Ez az Egység abból a felismerésből fakad, hogy az ember felelősséggel tartozik az Univerzum minden megnyilvánulásáért, és alkotóeleméért. A legkevesebb, amit tehetünk, hogy minden élőlényre kiterjesztjük szeretetünket. Az erőszak kerülése a többi ember iránt barátságot, harmóniát és megértést jelent, a növény- és állatvilággal kapcsolatban pedig azt, hogy ne ártsunk, vagyis – ahol csak lehetséges – kerüljünk el minden olyan cselekedetet, ami az élővilág ártalmára van. A természettel kapcsolatban az erőszak kerülése azt jelenti, hogy tartsuk szem előtt a természeti törvényeket és a természet egyensúlyát.

Az erőszak-nélküliség akkor fejeződik ki, ha az összes emberi értéket megértettük és átültettük a gyakorlatba. Az erőszak-nélküliség egy olyan lelkiállapot, amelyben az ember felismeri az egységet a sokrétűségben. Ez a természet törvényeinek, illetve a rend és a szabályok tiszteletben tartásában nyilvánul meg. Az erőszak-nélküliség önuralmat igényel annak érdekében, hogy ne ártsunk tudatosan akár magunknak, akár másoknak vagy a természetnek. Ha világbéke eléréséhez vezető eszközök közé az erőszak-nélküliség etikai alapelveit is beleszőjük, akkor megteremthetjük a globális harmóniát.  

Kerülöm, és nehezen viselem az erőszakot minden szinten, formában  és területen, az asszertív kommunikációt részesítem előnyben.

Az Erőszak nélküliség alértékei: könyörület, segítőkészség, együttérzés, jóindulat, kedvesség, helyes ítélőképesség, megbocsátás, tolerancia, együttműködés, boldogság.

Érdeklődés mások dolgai iránt, udvariasság, hűség, jó modor, egyetemes szeretet, más vallások és kultúrák elfogadása, testvériség, a környezet védelme, a társadalom szolgálata, egyenlőség, nem ártás, kitartás, összetartozás érzése, a tulajdon tisztelete, a gondolat szó cselekedet egysége, bátorság, elégedettség, türelem.

Ha tetszett az írás, kérlek oszd meg! Köszönöm!
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Kérj értesítést az új bejegyzésekről és tevékenységeimről.