5 alapvető emberi érték. Erkölcs/becsület


Az öt alapvető emberi érték. Erkölcs/becsület

Ezek az alapértékek a személyiség öt megnyilvánulásából fakadnak. Mindegyik alapérték a hozzá tartozó személyiség-megnyilvánulás legmagasabb szintjét képviseli.

Fizikai – Erkölcs

Értelmi – Igazság

Érzelmi – Béke

Pszichikai – Szeretet

Lelki – Erőszak-nélküliség

Erkölcs/becsület

Az Igazság a mindennapi gyakorlatban az erkölcsös életvitelben nyilvánul meg. A cselekedet fizikai síkon történik: minden tett valamilyen gondolatból indul ki. Ha ez a gondolat nem az emberi vágyakból fakad, hanem az ember jóakaratából, akkor a cselekedet erkölcsös. Az erkölcsös viselkedésnek az élet minden területén meg kell nyilvánulnia. Nem csak az egyén, de a társadalom jólétét is szolgálnia kell. Az univerzum minden teremtménye a teremtés egy-egy láncszeme, és ahogy minden láncszemnek tökéletesnek kell lennie, hogy a lánc ne bomoljon szét, minden teremtménynek is tökéletességre kell törekednie, hogy az Univerzum kifogástalanul működjön.

 A helyes viselkedés szó a szanszkrit „Dharma” szóból eredeztethető. Ezt a szót nem lehet szó szerint lefordítani. Etikai irányelveket, az etikus viselkedést és az erkölcsi tisztességet mind magába foglalja – a „Tégy jót, láss jót, és légy jó” mondás ragadja meg leginkább ennek az értéknek a lényegét és célját. A helyes viselkedés olyan szokásokban és hozzáállásban gyökerezik, amelyeket a kisgyermekkorban nevelnek az emberekbe, és amelyek később olyan értékekké érnek, mint a tisztelet, illetve az életkörülményekből adódó kötelességek és felelősség vállalása.

Őszintén, és becsületesen élem az életem,  becsülöm és tiszteletben tartom embertársaimat és önmagamat is.

A Helyes cselekvéssel (becsület, erkölcs) együtt jár a megbízhatóság, de sok egyéb alértékkel is rendelkezik: önbizalom, önellátás, alázat, szerénység, tartás, egészséges étrend, tisztaság, rendszeresség, kötelességtudat, pontosság, jóindulat, segítőkészség, takarékosság, másság elfogadása, bátorság, szolgálatkészség, hatékonyság, leleményesség, hűség, önfeláldozás, csapatszellem, udvariasság, fegyelem.

Ha tetszett az írás, kérlek oszd meg! Köszönöm!
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Kérj értesítést az új bejegyzésekről és tevékenységeimről.