5 alapvető embei érték Béke


Az öt alapvető emberi érték. Béke

Ezek az alapértékek a személyiség öt megnyilvánulásából fakadnak. Mindegyik alapérték a hozzá tartozó személyiség-megnyilvánulás legmagasabb szintjét képviseli.

Fizikai – Erkölcs

Értelmi – Igazság

Érzelmi – Béke

Pszichikai – Szeretet

Lelki – Erőszak-nélküliség

Béke

Minden emberi törekvés célja a lelki béke elérése. Akár jót, akár rosszat gondol vagy tesz az ember, a célja az, hogy az élet békés és boldog legyen.

A lelki békét sokkal könnyebb elérni, ha az ember tisztában van azzal, hogy milyen lelki tulajdonságokat kell ápolnia. Csak akkor vagyunk képesek lelki békére szert tenni, ha érzelmi világunk kiegyensúlyozott. Ez nem tétlen, negatív állapot, hanem annak felismerése, hogy az érzelmi konfliktusok és viharok sohasem állják ki az Igazság és az Erkölcs próbáját. A lelki béke az „Erővel eltöltött nyugalom” állapota: az embernek fel kell ismernie, hogy csak önmagában találja meg a boldogságot. A lelki béke sokszor elérhetetlennek tűnik, mégis valósággá válhat számunkra, ha a bennünk lakozó Erőben bízva jót cselekszünk, mindenkiben meglátjuk a jót, és magunk is jóságra törekszünk.

Addig nem beszélhetünk világbékéről, amíg minden ember meg nem valósítja saját lelki békéjét. Ezért elengedhetetlenül szükséges, hogy minél korábban, a megfelelő életkorban megkezdjük a munkát, ha harmóniát szeretnénk otthonunkban és a társadalomban, a nemzeten belül, és végül a világban. Csakis ekkor tud az ember a kozmosszal, a világgal harmóniába kerülni.

 Mindenki akarja és keresi a békét. A tartós béke nem lelhető meg az anyagi világban. A békéhez önvizsgálatra és öntudatosságra van szükség. Az öntudatosság képessé teszi az embert arra, hogy odafigyeljen gondolataira, szavaira és tetteire. Amikor az öntudatosság szokássá válik, az ember elkezdi figyelemmel kísérni és megváltoztatni régi berögzült mintáit, amelyek akadályozzák a belső béke elérését.

 

Az igazi béke belső egyensúlyt igényel, amelyre nincs hatással nyereség vagy veszteség, siker vagy kudarc, fájdalom vagy boldogság. Az elme lecsendesítése és szív megnyitása nélkülözhetetlen lépések a béke elérésében.

– igyekszem békében lenni másokkal,

– elfogadom őket olyannak, amilyenek,

– segítő szándékú kritikát fogalmazok meg velük szemben,

– békében vagyok önmagammal, belső békém elérésére törekszem.

A béke alértékei: nyugalom, koncentráció, belső csend, kiegyensúlyozottság, hit, harmónia, megelégedés, szerénység, boldogság, méltóság, becsületesség, egyenlőség, hála, tisztaság, kitartás, optimizmus, türelem, nyitottság, tisztesség, elégedettség, önelfogadás, önbizalom, önkontroll, önfegyelem, önbecsülés, öntisztelet, önátadás, megértés, érzékek feletti kontroll, erényesség, fegyelem, öröm, ragaszkodás nélküliség.

Ha tetszett az írás, kérlek oszd meg! Köszönöm!
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram
Kérj értesítést az új bejegyzésekről és tevékenységeimről.