Egyre népszerűbb az online, skype-on, telefonon, vagy Messengeren végzett terápiás szolgáltatás. Köszönhető a modern technikáknak, és a felgyorsult világnak.

Természetesen, vannak olyan szakterületek, ahol a személyes találkozó nélkülözhetetlen, de egyre több pszichológus, terapeuta, coach-, és egyéb segítő területen tevékenykedő kolléga használja már.

De hogyan is zajlik? Mik az előnyei, és a hátrányai?

Terápia interneten (Skype-on) keresztül: A skype, egy ingyenesen telepíthető szolgáltatás, amit az asztali gépedre, és a telefonodra is letölthetsz. Fejhallgatóra, mikrofonra, webkamerára és jól működő internetkapcsolatra van szükség. Érdemes előre bejelölni egymást, és letesztelni, hogy rendesen, zavartalanul működik minden. Ne a konzultáció előtt, vagy közben derüljön ki a hiba, és ezzel menjen el az idő.

Telefonon, vagy Messengeren keresztül egyszerűen egymást felhívva működik a rendszer.

Minden esetben, egy előre egyeztetett időpont szükséges.

A fizetés szintén online történik előzetes banki átutalással. A számlát e-mailben, vagy postán küldik a szakemberek.

Mi az online terápia előnye és hátránya?

Hátránya egyértelműen a személyesség hiánya. Telefonon, vagy Messengeren nem látjuk egymást. Skype-on ez egy kamerával megoldható. Kimarad a kézfogás, nincs szemkontaktus. Fura, szokatlan, és ismeretlen a helyzet.

Viszont ezt egy jól képzett, rutinos terapeuta gyorsan fel tudja ezt oldani, és átsegíti kliensét a kezdeti nehézségeken. Igyekszik a megfelelő légkört kialakítani.

Hátránya lehet még, hogy mindkét félnek egyénileg kell gondoskodnia a csendes háttérről, a zavartalan körülményekről.

Nehézséget okozhat a személyesség hiánya 1-1 gyakorlat, vagy feladat elvégzésénél, de az online terápiákat végző szakembereknél mindig van néhány trükk, vagy praktika ezek áthidalására.

Az előnye, hogy kényelmes, hisz akár otthonról, a kedvenc fotelünkből végezhető. Időt, pénzt, útiköltséget takarítunk meg. Sokszor könnyebb is így beszélgetni, hisz vannak, akik nehezebben oldódnak egy személyes találkozón. Igazán hasznos ez a megoldás azoknak, akik akadályoztatva vannak a közlekedésben, vagy vidéki kis településeken élnek, ahol nehéz megfelelő szakembert találni.

Legyünk nyitottak az új dolgokra, haladjunk a korral, és használjuk bátran a modern technikák adta lehetőségeket!

Nagyon könnyen megbarátkozhatunk az online terápiával, így minden egyes találkozó egyre könnyebb, egyszerűbb és megszokottabb lesz!

Jómagam is szívesen alkalmazom az online terápiát. Kérj időpontot itt: Kapcsolat

Kérj értesítést az új bejegyzésekről és tevékenységeimről.

Ha tetszett az írás, kérlek oszd meg! Köszönöm!

Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram